Doctor Emanuel Anti - Chirurgia ortognatica
Chirurgia ortognatica
Chirurgia ortognatică este necesară atunci când mandibula sau maxilarul nu au contact corespunzător sau atunci când dinții nu au o poziționare corespunzătoare. Dinții se pot îndrepta cu ajutorul ortodonției și operația ortognată repoziționează mandibula sau maxilarul. Acest lucru nu duce doar la o înfățișare mai armonioasă, dar de asemenea asigură o ocluzie mai bună și o funcționalitate îmbunătățită.
Pentru o mai bună înțelegere a chirurgiei ortognate, vă vom prezenta câteva idei generale în cadrul cărora vom cuprinde majoritatea întrebărilor pertinente.
Este extrem de important să fiți evaluat individual, așa că toate detaliile prezentate aici sunt sub formă generală. Chirurgul vă va oferi toate informațiile specifice cazului dumneavoastră.
Așadar, ce este chirurgia ortognatică? Pe scurt, chirurgia ortognatică se ocupă cu alinierea și poziționarea mandibulei și maxilarului, atunci când acestea s-au dezvoltat într-o manieră care le afectează alinierea.
Termenul ”ortognat” vine din limba greacă, unde ”ortho” = drept și ”gnatos” = mandibulă, adică atunci când dinții sunt aliniați corect și raportul tridimensional dintre maxilar și mandibulă cât și cu restul feței este corect, proporțional și echilibrat. Chirurgia ortognatică aliniază și echilibrează maxilarul și mandibula. Acest lucru permite dinților de sus și de jos să funcționeze corect atât în timpul masticației cât și atunci când vorbiți.
Puteți beneficia de pe urma operației ortognate atunci când dinții sau mandibula nu sunt aliniate corespunzător și ortodonția nu poate corecta ocluzia.
Înainte de începerea tratamentului, este posibil să aveți dificultăți în ce privește masticația. Puteți de asemenea acuza dureri mandibulare sau de cap, cauzate de alinierea defectuoasă a mandibulei. Este posibil să nu mai aveți probleme, dar riscul pe termen lung să existe încă.
Fiecare pacient este diferit și trebuie să fie evaluat individual , pentru a stabili dacă are într-adevăr nevoie de operație.
Pacienții care au creșteri disproporționate faciale sunt de obicei tratați de o echipă de specialiști. Stomatologul este responsabil cu starea de sănătate a dinților și gingiilor. Ortodontul este responsabil cu alinierea corectă a dinților de sus și de jos. Chirurgul este responsabil cu alinierea chirurgicală a mandibulei și maxilarului, odată ce dinții au fost aliniați corect. Chirurgii de oro-maxilo-facială sunt instruiți în ce privește tratamentul pentru pacienții cu creșteri faciale disproporționate.
Pentru a stabili dacă sunteți un candidat eligibil pentru operația ortognată, un chirurg și un ortodont vor face o examinare riguroasă. Dacă dinții sunt doar strâmbi sau înghesuiți, cel mai probabil aveți nevoie doar de tratament ortodontic. Dacă evaluarea arată că mandibula sau maxilarul au suferit de pe urma unor creșteri disproporționate, cel mai probabil aveți nevoie de chirurgie. Adesea va fi nevoie de o aliniere ortodontică a dinților înainte de operație.
Cel mai important lucru de reținut este că acest tip de intervenție necesită un angajament pe termen lung. Chirurgul și ortodontul vor informa pacientul cu privire la durata tratamentului și posibilele rezultate. De un real ajutor este extracția unor dinți încă de la începutul tratamentului.
Prima fază a tratamentului, alinierea dinților, poate dura oricât într câteva luni și chiar câțiva ani, în funcție de complexitatea situației. În cadrul ședințelor la ortodont, acesta va face reglaje ale aparatului dentar și va monitoriza progresul. Este important ca pacientul să meargă des și la stomatolog, pentru igienizare și verificare.
Apoi veți merge la chirurg pentru o revizuire a planului de tratament. Este posibil să fie necesare mutarea mai în față sau mai în spate a mandibulei sau maxilarului, cât și scurtarea sau alungirea acestora pe verticală.
Dacă mandibula este cea care necesită tratament, se separă osul de partea care sprijină dinții, și se mută porțiunea de sprijin a dinților fie mai în față, fie mai în spate, pentru obținerea ocluziei optime. Adesea este necesară o intervenție și la nivelul bărbiei, pentru stabilirea echilibrului facial cu noua ocluzie. Aceste proceduri sunt realizate în spital, în același timp. Va fi necesară o spitalizare de 1-2 zile.
Posibilele efecte secundare sunt: moleșeală, greață, dezorientare, vărsături, sângerări nazale, deteriorări ale dinților, recuperare prelungită și pneumonie.
La fel ca în cazul oricărei proceduri chirugicale, veți avea nevoie de ceva timp pentru recuperare, odată ce organismul începe procesul de vindecare. Este posibil să aveți buzele uscate, crăpate sau inflamate. De obicei, disconfortul post-operator sau durerea și inflamația se manifestă cel mai puternic la 3-5 zile după operație, după care se diminuează pe parcursul următoarelor săptămâni. Cel mai bine este să vă planificați intervenția astfel încât să puteți sta acasă în jur de o săptămână după operație.
Veți primi instrucțiuni pentru perioada post-operatorie și, de asemenea, medicamente care să vă asigure o recuperare cât mai confortabilă. La început, dieta va consta din lichide sau alimente care nu necesită masticație, urmând ca ulterior să se treacă la o dietă constând din alimente moi și mai târziu o dietă normală, după o perioadă de 6-8 săptămâni.
În multe cazuri, se vor fixa oasele cu șuruburi mici și plăcuțe de metal și mandibula și maxilarul este posibil să fie fixate în primele câteva zile. În cadrul altor proceduri, imobilizarea mandibulei poate dura până la câteva săptămâni pentru a facilita vindecarea. În cazuri foarte rare, acest lucru poate duce la probleme pe termen lung cu dinții și gingiile.
La fel ca în cazul oricăror procedure chirurgicale, există întotdeauna posibilitatea de complicații sau rezultate neașteptate. Riscurile includ deteriorări ale rădăcinii dinților, ce ulterior pot duce la necesitatea unor tratamente de canal, sau chiar la pierderea dinților.
Unii nervi pot fi afectați în cadrul operației, ceea ce duce la senzații de amorțeală sau furnicături la nivelul buzelor, bărbiei, gingiilor, dinților sau, în unele cazuri, la nivelul limbii.
În cadrul oricărei operații, există întotdeauna bacterii și deci și riscul de infecții. În cazuri severe, poate fi necesar un tratament pe termen lung cu antibiotice și monitorizare.
Chirurgia la nivelul maxilarului poate duce la complicații la nivelul sinusurilor, ceea ce înseamnă mai mult tratament, de obicei cu antibiotic, deși rareori vor fi necesare și alte intervenții pentru remedierea situației.
În unele cazuri rare, mandibula se poate vindeca într-un mod diferit de cel anticipat. Ocazional, poate fi necesară o intervenție suplimentară pentru refacerea oaselor faciale și alinierea corespunzătoare a dinților.
Având în vedere potențialul crescut de sângerare în cadrul operației ortognate, este posibil ca pacienții să aibă nevoie de o transfuzie.
După faza inițială a recuperării, ortodontul va începe mutarea dinților într-o poziție mai bună pentru a ajunge la ocluzia finală.
La aproximativ 12 luni de la intervenție, țesutul facial se va fi adaptat la noua structură de susținere (dinți și oase), și se pot anticipa rezultatele finale.
Să expuneți clar care sunt dorințele și așteptările voastre, astfel încât chirurgul să vă poată oferi o imagine realistă a rezultatelor ce pot fi obținute.
Cine are nevoie de operația ortognată?
Cei care pot benefia de pe urma operației ortognate sunt pacienții cu ocluzii necorespunzătoare sau cu mandibila și maxilarul poziționate incorrect. Creșterea mandibulei este un process îndelungat și, în anumite situații, în ritm diferit față de maxilar. Acest lucru poate duce la o multitudine de probleme care pot afecta funcționalitatea în ce privește masticația, vorbitul, igiena orală și înfățișarea. Accidentele sau defectele din naștere pot de asemenea afecta alinierea mandibulei. Ortodonția poate corecta problemele de ocluzie atunci când este vorba doar de dinți. Chirurgia ortognată poate fi necesară atunci când este vorba de repoziționarea mandibulei sau maxilarului.
Vor trebui evaluate următoarele aspecte:
- Dificultăți în ce privește masticația, mușcătura sau deglutiția
- Probleme de vorbire
- Dureri cornice ale mandibulei sau articulației temporomandibulare
- Ocluzie deschisă
- Mandibulă proeminentă
- Probleme de respirație
Oricare din aceste simptome pot fi prezente încă de la naștere, pot fi dobândite ulterior ca rezultat al influențelor ereditare sau de mediu, sau ca rezultat al traumelor la nivelul feței. Înainte de orice tratament, se va face o consultație și de asemenea vor fi necesare examinări radiologice complete. În timpul procesului pre-tratament, puteți adresa o multitudine de întrebări referitoare la ceea ce urmează. Odată ce ați fost informat cu privire la aspectele planului dvoastră de tratament, împreună cu echipa de specialiști veți putea lua o decizie cu privire la următorii pași.
Chirurgia ortognatică și Tehnologia
Adesea se utilizează tehnică modernă în domeniul calculatoarelor și modele tri-dimensionale pentru a ilustra mai bine felul în care va fi abordată operația. Utilizând radiografiile faciale detaliate și imaginile de calculator, medicii se pot asigura că ocluzia va fi îmbunătățită și vor putea oferi indicii cu privire la aspectul de după operație. Acest lucru va duce la o mai bună înțelegere a procedurilor chirurgicale și a complexității tratamentului. Scopul final este înțelegerea completă a beneficiilor operației ortognate.
Dacă sunteți un candidat eligibil pentru Chirurgia Ortognată, chirurgul va colabora cu stomatologul și ortodontul pe toată durata tratamentului. Operația propriu zisă vă va muta dinții și mandibula într-o nouă poziție care duce la un raport dento-facial mai atrăgător, mai funcțional și mai sănătos.