Doctor Emanuel Anti

Tu stii cum sa iti alegi medicul potrivit?

Tu stii cum sa iti alegi medicul potrivit?

Articol scris de

Bianca Cernea

Publicat in

Revista FPM

In ultimul timp, am auzit tot mai multe persoane care s-au plans de variate esecuri, cauzate de catre anumiti medici stomatologi. De cele mai multe ori, vina este aruncata asupra celui care a executat manopera, sau asupra pacientului. Intrucat vorbim despre o problema reala, tot mai des intalnita, cu care ajungem sa ne confruntam fiecare dintre noi, dar ce poate fi evitata, m-am gandit ca sfatul unui specialist poate simplifica lucrurile. Asadar, unde gresim noi ca si pacienti, unde greseste medicul si ce anume trebuie sa facem pentru a evita astfel de situatii dramatice, aflam de la specialistul in chirurgie maxilo faciala ,Emanuel Anti

De ce ajung sa fie din ce in ce mai dese esecurile medicilor stomatologi?

Lipsa de informare, face ca tot mai multi pacienti sa omita diferenta colosala dintre competentele unui medic stomatolog si cele ale unui specialist in chirurgie maxilo faciala. Din pacate, foarte putini sunt cei care cunosc detalii relevante despre anumite tratamente chirurgicale la care sunt supusi, precum aditia si regenerarea  campului osos, manopere de sinus lift sau implantologie, proceduri care in realitate depasesc limita superioara a medicului stomatolog. Daca pacientul ar cunoaste toate aceste detalii legate de aria de competenta, cu siguranta s-ar reduce considerabil accidentele sau complicatiile care ajung sa fie tratate, in cele din urma de catre specialistii in chirurgie orala si maxilo faciala. Si pentru ca am mentionat de competente, vreau sa vin cu un exemplu concludent, in care un medic stomatolog din Constanta a fost sanctionat de catre instanta de judecata pentru ca a facut o aditie de os, manopera pe care nu avea voie sa o faca. Dar pentru ca astfel de cazuri nu sunt cunosute, pacientii sunt expusi in continuare la astfel de situatii.

operatie dr emanuel anti

Care sunt cele mai dese accidente si complicatii ale medicilor stomatologi, care ajung intr-un final la tine?

Impingerea implanturilor in pachetul vasculo-nervos, in sinusuri, sinuzite dupa esecuri ale unui sinus lift facut de catre un medic stomatolog, care in mod normal nu are voie sa faca o astfel de manopera, aditie osoasa esuata din cauza nerespectarii asepsiei si neasepsiei, refuzul implanturilor din greseala de tehnica si multe altele.

Care este diferenta dintre un medic  stomatolog si un medic specialist in chirurgie maxilo faciala?

Diferenta dintre cei doi tine clar de pregatirea pe care o au. Medicul stomatolog face 6 ani de facultate si in cele mai deosebite cazuri, poate urma o arie de competente in implantologie, dar care le permite strict sa puna implant, fara a avea voie  sa faca aditie osoasa, sinus lift sau alte manopere chirurgicale. Pe cand un medic specialist in  chirurgie orala si maxilo faciala, pe langa facultatea de stomatologie, trebuie sa urmeze 6 ani de medicina generala si apoi sa dea un examen national de intrare in residentiat unde se pregateste timp de 5 ani.

Ce este de facut? Cum trebuie sa procedam noi, ca si pacienti?

Ideal ar fi ca pacientul sa fie informat inca de la inceput cui sa se adreseze pentru astfel de manopere mentionate mai sus, mai ales ca nu vorbim de niste costuri foarte mici. Insa, tot mai multi medici au ajuns sa foloseasca media intr-un mod abuziv, promovand operatii pe care nu sunt indreptatiti sa le faca, iar pacientul se lasa acaparat de reclama agresiva pe care acestia o practica, fapt ce ii impiedica sa se informeze si sa ia o decizie corecta.

De unde ne putem informa?

In momentul in care pacientul ajunge intr-un cabinet stomatologic, in functie de nevoile pe care le are, acesta ar trebui sa intrebe daca manoperele ii sunt facute de catre un medic stomatolog, sau un specialist in chirurgie orala si maxilo faciala. Este adevarat ca in acel moment medicul stomatolog va sustine ca a facut competenta respectiva cu plata, dar pacientul trebuie sa cunoasca si sa constientizeze foarte bine ca respectiva competenta, nu ii da voie medicului stomatolog sa faca aditie, recoltare si regenerare osoasa ghidata, ci sa puna strict un implant intr-o zona care nu se intalneste cu elemente anatomice precum nervul, sinusul, sau peretele inferior al foselor nazale. De asemenea, pacientul poate cauta pe internet detalii despre aria de competente a unui medic in functie de specialitatea de care este interesat, iar acolo va gasi toate detaliile necesare pentru a lua o decizie inteleapta cu privire la planul sau de tratament.