Doctor Emanuel Anti

Rinoplastia, un moft sau o necesitate?

Rinoplastia, un moft sau o necesitate?

Articol scris de

Cristina Bursuc

Publicat in

Revista FPM

Plecand de la premisa ca fiecare este special in felul lui, iar frumusetea sta in ochii celui care priveste, cu siguranta majoritatea v-ati imaginat cel putin o data in viata, cum ati arata daca un specialist v-ar supune la mici interventii. Ce reprezinta o rinolpastie, cat de mult te poate schimba, cand trebuie sa recurgem la o astfel de prcedura, dar si factorii pe care trebuie sa ii luam in considerare inainte de a trece la fapte, aflam de la specialistul in chirurgie maxilo-faciala, Emanuel Anti.

Imperfecțiunile trupului nu mai reprezintă de mult timp o problemă iremediabilă. Printre multe alte opțiuni de remodelare a formelor corpului, rinoplastia se face remacată ca fiind cea mai populară procedură estetică din zilele noastre, după mărirea sânilor. Așadar, vorbim de o „chirurgie mică”, dar cu un impact foarte mare,operație estetică la care apelează tot mai multe persoane în ultima vreme. Este adevărat că aspectul nasului influențează întreaga fizionamie a feței, motiv pentru care disproporționalitatea, problemele respiratorii cronice și defectele nazale trebuie corectate uneori, iar cel mai rapid și eficient mod de a salva situația este tocmai această procedură chirurgicală. 

Ce reprezintă rinoplastia?

O artă, o știință prin care chirurgul reface mijlocul feței, integrează noul nas în vechiul chip, iar pacientul trebuie să accepte și să se obișnuiască cu noua sa înfățișare. Mereu m-am întrebat cum ajunge pacientul să își dorească modificarea nasului. Ei bine,  puțini sunt acei pacienți care își fac rinoplastie din cauza disfuncționalității.În ultima perioadă, nasul a devenit aproape un accesoriu, o spun așa mai în glumă mai în serios, iar lucrul acesta se întâmplă cu precădere în rândul vedetelor de la Hollywood, unde este aproape imposibil să găsești pe cineva care nu și-a corectat chirurgical cel puțin un defect fizic.Dacă unele dintre ele acceptă să recunoască public operațiile estetice pe care le au, altele preferă să păstreze misterul, chiar dacă transformarea se vede cu ochiul liber. Așadar, cele care dau tonul sunt tocmai aceste celebrități, iar asta ne face să credem că a devenit un trend.

Dar dacă vă spun că primele rinoplastii sunt descrise cu 3000 ani înaintea lui Cristos. Sushruta Samhita a scris chiar un compendiu de tehnici în rinoplastii cu 500 de ani înaintea lui Cristos. Aici îmi atrage atenția faptul că porțiunea de nas se măsura cu o frunză, lucru care denotă că în rinoplastie nimic nu se lasă la întâmplare, nici atunci, dar mai ales acum.Însă, indiferent de perioada la care ne raportăm, trebuie menționat că fiecare nas este unic, de aceea rinoplastia este unică și singurul lucru care diferă de la o epocă la alta este semificația pe care noi o dăm înfățișării noastre. Spre exemplu, dacă în Antichitate un nas mare reprezenta un semn de noblețe, în mod evident, în zilele noastre nu mai este cazul.

 

De ce rinoplastie?

Pentru a repara relieful nazal după accidente,  pentru a corecta probleme de respirație sau un defect din naștere, sau pentru că pacienții  sunt nemulțumiți de aspectul nasului lor și vor să îl schimbe.Este adevărat că majoritatea persoanelor consideră această operație estetică doar o îmbunătățire a aspectului facial, ceea ce este complet greșit, dar se pare că acest motiv a devenit tot mai invocat în ultima perioadă. Ce trebuie semnalat aici este faptul că, indiferent de motivul pe care îl avem, trebuie să știm să ne și oprim. Din păcate, există situații în care s-a exagerat cu astfel de proceduri, iar rezultatul a fost de-a dreptul catastrofal. Un astfel de exemplu este Rodrigo Alvez, cunoscut drept „brazilianul din plastic” care și-a făcut șase operații la nas pentru a semăna cu păpușa Ken. Operațiile nu au ieșit așa cum era planificat, iar acum suferă de necroză, ceea ce înseamnă că țesuturile și pielea încep să moară.